Principalele beneficii ce s-au urmarit pe parcursul aparitiei noilor tipuri de sisteme de iluminat au fost legate de un consum de energie electrica cat mai scazut, calitatea luminii apropiata de lumina naturala si, nu in ultimul rand, un design placut, astfel incat sa se integreze cat mai armonios in elementele arhitectonice ale spatiilor ce urmeaza a fi iluminate.
Sistemele ce utilizeaza surse LED indeplinesc toate aceste cerinte, dar ofera si alte beneficii ce le diferentiaza de sistemele clasice, cum ar fi: durata de utilizare, ce depaseste de cele mai multe ori 50.000 ore, lipsa radiatiilor UV si infrarosii ce duc la deteriorarea materialelor iluminate, limitarea poluarii luminoase prin controlul foarte bun al fascicolului luminos emis, pastrarea cromaticii pe toata durata de viata etc.
Alegerea corecta a corpurilor de iluminat se face in urma efectuarii calculelor luminotehnice prin programe de calcul luminotehnic, specializate. Prin aceasta se determina caracteristicile luminotehnice pe care trebuie sa le indeplineasca sistemul de iluminare propus: flux luminos, unghiurile de distributie a luminii, tipul de reflector, temperatura de culoare, indicele de redare al culorilor.
Caracteristicile sistemelor de iluminat sunt strict corelate cu destinatia spatiului ce trebuie iluminat, cerintele beneficiarului si recomandarile forurilor internationale in domeniu.
Solutia aleasa astfel duce la economii importante de consum de energie electrica si la reducerea cheltuielilor de intretinere.
Recomandarile, calculele luminotehnice si elaborarea unui studiu tehnico-economic prin care sa se evidentieze avantajele obtinute cu solutia propusa sunt oferite gratuit de catre firma WATT ELECTRIC, prin specialistii acesteia si prin partenerii sai traditionali.
Imaginile Muzeului Municipal Iasi ilustreaza modul in care aceasta bijuterie arhitecturala a orasului dobandeste un atragator look nocturn cu ajutorul sistemului de iluminat cu surse LED, proiectat de inginerul Cristian Vadana.
Comenteaza